Ege Serisi - Kula'da Volkanik Oluşumlar


Kula volkanizma alanı;  kabaca, Gediz nehrinden Kula ilçesine kadar olan alanı, yani yaklaşık 35 km uzunluğunda ve 15 km genişliğinde bir bölgeyi kapsamaktadır. Yaklaşık bir milyon yıl önce başlayan yanardağ faaliyetleri günümüzden 12-10 bin yıl öncesine kadar sürmüştür.

Kula yöresinde irili ufaklı 70 kadar volkan konisi tespit edilmiştir. En görkemli volkan konileri Kula ilçesi içindeki Kula Divlit'i ile onun 8 km batısındaki Kara Divlit konileridir. Prehistorik dönemin jeolojik öyküsünün izlerini taşıyan bu volkan konilerine yöre halkı  "Divlit" adını vermiştir. 



Sandal Divliti olarakta bilinen volkan, günümüzden 15.000 yıl önce patladığı düşünülüyor. 120 metre yüksekliğindeki volkanın en önemli özelliği üzerideki kraterin bozulmadan kalmasıdır. Volkan konilerinden çıkan lav  akıntıları kuzeye doğru yani Gediz vadisine doğru olmuştur. 

Söz konusu Kula volkanik Jeopark alanı içinde Burgaz volkanitleri olarak adlandırılan, lav akıntılarının oluşturduğu sütun bazaltlar ilgi çekicidir. Bu sütun bazaltlar kalın lav örtülerinin hızlı soğuması esnasında dikey istikamette gelişmiş çatlak sistemlerin oluşturduğu sütunlardır.
Aşağıdaki bazalt sütunların oluşumu volkanik lavlarla ilgilidir ve Kula Çakırca köyü girişindedir. Bu köye ulaşım, Peri bacalarından sonra kuzey yönüne giden yolun yaklaşık 10.km sindedir. 









Kulanın Sarnıç ve Çakırca köylerinde boyları 20 metreyi aşan sütun bazaltlar.

Yörede bulunan tüm volkanik oluşumlar bilimsel araştırmalar için ender rastlanan ve evrensel değeri olan doğal anıtlar olarak değerlendirilir. Ancak bu bazalt lavları (leçeler) yani  curuflar günümüzde inşaat sektöründe kullanıldığından, bu doğal anıtlar tahrip edilmektedir.


Yorumlar