Ege Serisi - Kula MerkezTarihi Yapılar: "Süleyman Şah Türbesi"

Kula'nın Tarihi yapıları arasında önemli bir eser de, son yıllarda kazı ve restorasyon çalışmaları yapılan  Süleyman Şah Türbesidir. Çalışmalar, Ankara Üniversitesi, DTCFakültesi Sanat Tarihi öğretim üyesi Rüstem Bozer tarafından yürütülmüştür.

Kulanın Türk Dönemindeki tarihi, Germiyan Beyliği ile başlar. (Bu konuda izninizle beyliğin tarihine kısa bir göz atmamız gerekecek) 


Bilindiği üzre, Anadolu Selçuklu Devletinin dağılmasıyla, Selçuklu beylikleri, parçalanmış siyasal yapılar olarak, Anadolu tarihine damgasını vurmuşlardır.


Germiyan oğullarının payına Kütahya yöresi düşmüştür. Hızla genişleyen bu beylik, Batı Anadolu'nun en güçlü beyliği olmuştur. Başkent Kütahya'dır. 

Süleyman Şah, Germiyan oğulları beyliğinin bağımsızlık sürecinde 3. hükümdarıdır. Mevlana'nın torunu Abide Mutahhara Hatun ile evlidir. 
Anadolu beyliklerinin kendi aralarındaki savaşlarda Osmanlı devletinin desteğini almak için kızı Devlet Hatunu, Osmanlı Devleti hükümdarı  Sultan I. Murad Hüdavendigar'ın oğlu Şehzade Beyazıd (Yıldırım Beyazıd) ile evlendirir. 
Böylelikle Osmanlı devleti ile yakınlaşma ve akrabalık sağlanmış olur. Hatta Süleyman Şah, kızına çeyiz olarak Germiyan topraklarının en önemli yerlerini (Kütahya ve ilçelerini) verir, böylelikle bu topraklar, Osmanlı devletine geçmiş olur.


Daha sonra Süleyman Şah, Kula'ya çekilmiş ve burayı beyliğinin başkenti yapmıştır. Süleyman bey, Kula'da kendisini kültürel faaliyetlere adamış, Türk kültürünün ve Türk dilinin gelişmesine büyük katkıda  bulunmuştur. 1387 yılında vefat eden Süleyman Şah, sağlığında yaptırdığı  medresede defnedilmiştir.


Türbe çevresinde yapılan kazılar sonucunda yayınlanan raporlarda türbenin 14.yüzyılın sonlarında yapılmış olduğuna kanaat getirilmiştir. Girişte derin bir kemer, kare planlı bir oda ve üzerinde kubbeli bir örtü bulunmaktadır.



Yorumlar