Ege serisi- Uşak: Uşak'ın Antik Dönem Tarihinden Notlar: Konumu ve Antik Adı:

Ege serisi- Uşak: Uşak'ın Antik Dönem Tarihinden Notlar: Konumu ve Antik Adı:

Önceki yazımızda söz ettiğim gibi konu Tarih olunca, Uşak denilince "Karun hazineleri" akla gelmektedir. Eski tarihçilerin araştırmalarına göre, Lidya kralı Kroisos (Karun) döneminde Uşak'ın adı TEMENOUTHYRAİ , bu bölgede yaşayan halk ise MOKADENİ  halkı olarak tanınırmış. Lidya dilinde Temanouthrai  adı ise , Temenos'un kalesi anlamına gelir. Roma dönemine gelindiğinde, eski tarihçiler. taş yazıtlarda Uşak'ın  FLAVIOPOLİS adını kullandığını tespit etmişlerdir. Bu ismin verilmesinin nedeni, muhtemelen  Roma'da İ.S. I. yüzyıl sonunda işbaşına geçen Flaviuslar  sülalesini onurlandırma amacına yönelik olmalıdır.


Uşak'ın eski tarihi, Roma. Lidya ile sınırlı değildir. Arkeologların araştırmaları Uşak tarihinin İ.Ö. 6.-5. bin yıllarına yani Neolitik döneme kadar gittiğini ispatlamaktadır. Bugün Orta Anadolu'nun Batı'ya (Ege'ye) açılan kapısı durumundaki Uşak, Antik dönemde Lidya ve Frigya bölgeleri (ya da krallıkları) arasındaki sınırda yer almaktaydı. Fakat Temenouthyrai adı ile daha çok Lidyalı olmalıdır.


Uşak'ın bir Doğu Lidya ve aynı zamanda bir Batı Frigya kenti olduğunun en büyük kanıtı, yörede bulunup uşak müzesine getirilen ve hem Lidya hem de Frigya  kültürü özellikleri taşıyan mezar, adak, sunu ve kefaret yazıtlarıdır.

Yorumlar